Pro někoho to může představovat splněný sen — otevřít si kavárnu nebo bistro. S cestou za jeho splněním je ovšem spojena spousta rozmanitých povinností a také rizik. A aby se krásné sny neproměnily v noční můru, neměli by si je začínající kavárníci zapomenout pojistit.
Pojištění pro podnikatele se ve světě kaváren a bister nevyhýbejte
Když už se novopečený kavárník prokouše nástrahami pracovně-právními, legislativními a daňovými, zařídí si živnostenský list, pronajme, upraví a vybaví vhodný prostor, vybere správný kávovar, najde nejlépe chutnající kávu, sežene personál, zajistí logistiku zásobování i povolení od hygieny a vymyslí nějaký pěkný marketingový plán, může se teprve pustit do toho, aby svůj sen představil také zákazníkům.
Aby nedošlo k mýlce — kavárenský byznys je navzdory své komplexnosti a mnoha potenciálním proměnným báječně inspirativním a naplňujícím podnikatelským oborem. Jen je třeba se na něj dobře připravit. A jako v každém jiném podnikání je i podnikatelský kavárenský plán třeba doplnit též o rovinu správně nastaveného balíčku pojištění. Bez krytí pojistných rizik by se totiž sny mohly snadno rozplynout.
Jaké podnikatelské pojištění pro rozjezd kavárny vybrat?
Vaše kavárna sice nemusí být nijak velká, ale přesto se bude jednat o poměrně komplexní byznys, který v sobě skrývá mnoho oblastí, jež je vhodné pojistně ošetřit. S ohledem na rozmanitost jednotlivých typů rizik je optimálním řešením při otevírání kavárny sjednání podnikatelského pojištění, které zahrnuje široké spektrum rizik — jako například START PLUS od Kooperativy.
Základem takového pojištění je samozřejmě ochrana nemovitého majetku a movitého vybavení, které v případě kavárny může být poměrně nákladné (kávovar, interiéry a vybavení na míru aj.), a to včetně oken, výloh či světelných reklam a poutačů. Pojištění provozovny a jejího vybavení by se také mělo, pokud možno, vztahovat i na finanční hotovost, zapůjčené či pronajaté věci (třeba na leasing), stejně jako na zásoby zboží.
Důležitou součástí pojištění by pak mělo být také pokrytí případných ztrát, které vzniknou v případě vynuceného přerušení provozu, a mohou mít — jak mnozí podnikatelé v kavárenském a gastroprůmyslu okusili na vlastní kůži během nedávné pandemie — až fatální následky.
V neposlední řadě je třeba vzít v potaz rovněž rozmanitá rizika, která jsou spojena s tím, že někomu způsobíte škodu. Součástí pojistného mixu by tak mělo být pojištění odpovědnosti — ať už za újmu způsobenou během samotného provozu, škodu na věcech zákazníků či zaměstnanců nebo třeba škody finanční.
Otevřít si kavárnu možná není úplně snadné, ale s dobrým podnikatelským pojištěním, které pokryje vše podstatné najednou, budete mít hned o jednu — velkou — starost méně.